Speksi on…

… Helsingin Yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden vuosittain esittämä interaktiivinen musiikkinäytelmä. Kaikki mitä ympärilläsi näet ja kuulet – tarinan juonenkäänteistä aina tanssikoreografioihin, ääniefekteihin sekä hulmuaviin hameenhelmoihin asti –  on täysin opiskelijavoimin luotua. Jokaisen speksin taustalla on yhteensä noin 100 opiskelijaa tiedekuntamme eri ainejärjestöistä.

Missä tahansa esityksen vaiheessa katsoja voi huutaa yleisöstä “omstart”. Tällöin näyttelijöiden, tanssijoiden ja soittajien on esitettävä edellinen osio uudelleen, yleensä hieman eri tavalla. Omstart onkin speksin ydin ja se tekee esityksestä interaktiivisen, yleisön ja näytelmän välisen vuoropuhelun. Tästä johtuen yksikään näytös ei ole samanlainen!

Speksin juuret ulottuvat aina 1500-luvulle Uppsalaan, jossa ylioppilaille opetettiin latinaa teatterin avulla. Ruotsinkielinen kandidaattiseura Thorax aloitti speksiperinteen Suomessa 1950-luvulla. Meidän nykymuotoisen speksimme edeltäjinä pidetään kahta medisiinarioopperaa Puoskarin puutarhassa (1958) ja Haavurikukko (1980). Kandidaattiseuran ensimmäinen virallinen speksi “Schmertzwald” sai ensi-iltansa vuonna 1988 ja vuosittainen iloittelumme on jatkunut katkeamattomana tuosta lähtien.

 

Aikaisempiin spekseihimme pääset tutustumaan vanhat speksit-osiosta. Lisäksi alla on Duodecimin speksiaiheisia julkaisuja vuosien varrelta.

 

Speksiä ja viettelystä (Duodecim 23/2000, Olli Kontiainen ja Patrik Lassus, pdf)

Lääkärihahmoja oopperassa (Duodecim 23/2003, Reijo Norio, pdf)

Omstart, mitä jäi käteen? (Duodecim 13/2014, Iivo Hetemäki ym, pdf)